Запобігання гельмінтозам у дітей

Слід систематично формувати санітарно-гігієнічні навички у дітей. Перед кожним прийомом їжі, відвідування вбиральні діти повинні мити руки з милом. Коротко стригти нігті. Викорінювати звички гризти нігті та смоктати пальці. Тримати тіло та білизну дитини чистими. Білизну дитини слід змінювати щодня.

Сирі овочі, фрукти і ягоди давати дітям лише вимитими, при цьму після миття овочів, фрукти і ягоди занурити на одну-дві хвилини в окріп. Давати пити дитині лише фільтрувану та кип'ячену воду.

Проводити вологе прибирання для підтримки чистоти в приміщеннях.

Не допускати потрапляння мух до харчових продуктів. Знищувати мух у приміщеннях.

Обовязково запобігати фекальному забрудненню навколишнього середовища. Правильно утримувати домашніх тварин, систематично проводити їх дегельмінтизацію.

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Щоб уберегти ваші родини від таких поширених та небезпечних захворювань, як гострі кишкові інфекції (ГКІ), слід виховувати санітарно-гігієнічні навички у сім'ї та змалку привчати дітей до особистої гігієни.

Гострі кишкові інфекції - це група інфекційних хвороб, що характеризуються ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-менірального обміну, загальною інтоксикацією.

Що уникнути ГКІ, після прогулянки, перед приготуванням їжі, у процесі готування та перед їдою слід ретельно мити руки з милом.

Слід регулярно підстригати нігті собі і дитині. Довгі нігті, а також прикраси на руки знижують ефективність миття рук. Це особливо важливо для профілактики ГКІ у дітей раннього віку, до організму яких збудники інфекцій найчастіше потрапляють саме контактно-побутовим шляхом. Якщо ваша дитини гризе нігті, смокче пальці чи слинить їх, варто відучити її від таких шкідливих звичок.

Не варто вживати продукти сумнівної якості. купуючи продукти на ринку, слід звернути увагу на умови їх зберігання.Особливо небезпечною є продукти, куплені у місцях стихійної торгівлі.

Ліпше вживати пастерізовані молочні продукти. Не слід вживати сире молоко та кисле молоко, приготовлене у домашніх умовах.

Для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно очищені продукти, чистий посуд тощо. Наприклад, приготований сік слід вживати одразу та не зберігати до наступного годування.

Особливу увагу слід приділити безпеці продуктів харчування, адже чимло з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно вимивати їх проточною водою, а потім обдати окропом.

Готуючи їжу, варто памятати, що сирі продукти, зокрема птиця, мясо,риба, молоко тощо, часто заражені збудники ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення - температура продукту під час оброблення має становити 100° С. Заморожені м'ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулінарним обробленням.

Готові страви бажано вжити одразу після приготування. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів.

Якщо ви готуєте із запасом чи у вас залишаються частина страви, слід пам'ятати, що готові страви мають зберігатися гарячими (при температурі приблизно 60 ° С чи вище), або холодним (при температурі приблизно 10 ° С чи нижче). Це вкрай важливо, якщо ви плануєте зберігати страву 4-5 годин або більше.

Не варто в одночас зберігатим у холодильнику багато теплих страв, оскільки це уповільнення їх охолодження. Якщо всередині готової страви довго зберігається тепло (температура вище 10 ° С), мікроорганізми виживають і швидко розмножуються, що може зашкодити вашому здоров'ю та здоров'ю дитини.

Розігрівати заздалегіть приготовлені страви варто при температурі не нижче 100° С. Це надійний спосіб уберегтися від мікроорганізмів, які могли розмножуватися в їжі у процесі її зберігання (правильне зберігання готових страв пригнічує розмноження хвороботворних мікроорганізмів, але не знищує їх повністю).

Не слід зберігати готові страви поряд із сирими продуктами, щоб уникнути небезпеки перехресного зараження. Збудники ГКІ, які містяться у сирих продуктах, можуть потрапити на готові страви при безпосередньому контакті. Таке перехресне зараження називають видимим. Також розрізняють приховане перехрестне зараження, коли збудники ГКІ потрапляють на готові страви через кухоне приладдя, поверхні тощо.

Якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу.

Зберігати продукти слід якомога далі від хатніх тварин, оскільки вони також можуть бути джереломзбудників інфекцій. Для надійнішого захисту зберігати продукти в ємностях, які щільно закриваються.

Слід завжди зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці.

Варто пам'ятати про чистоту на кухні. На поверхнях для приготування їжі не має бути бруду, пилу, плям. Рушники для витирання та миття посуду слід щодня змінювати.

Для пиття та приготування їжі слід використовувати воду тільки гарантованої якості. Якщо у вас є сумніви щодо її характеристик, ліпше додатково прокип'ятити воду, аби попередити ризик зараження.

Кiлькiсть переглядiв: 192

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Лютий 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829